Články se štítkem: nákup potravin

Jak poznat kvalitní maso?

04.05.2010 | Víte, jak poznat kvalitní potravinu a nenechat se ošálit prodejcem? Jak se pozná, že je potravina bezpečná a zdravotně nezávadná a výrobce tím zaručuje, že vám ani vaší rodině nehrozí žádná rizika?

Cukrátka

21.09.2009 | Děti sladkosti milují. Vždyť také první, co okusí, je sladké mateřské mléko. Bohužel ale běžný rafi novaný bílý cukr má mnoho nežádoucích vlastností, zvlášť je-li konzumován ve zvýšené míře. a to je. odhaduje se, že denní energetický příjem z cukrů v dnešní populaci překračuje více než dvojnásobně doporučené množství. to s sebou nese vážné zdravotní důsledky. Zvlášť u dětí.

Špekáčky jsou s námi více než sto let

13.06.2009 | Nejstarší údaje o masných výrobcích plněných do přírodních obalů, střev zvířat se zachovaly přibližně z roku 500 před naším letopočtem. Název salám pochází z italského „salami“ podle kyperského města Salamis, které bylo rozbořeno před více než dvěma tisíci lety, a slovo klobása vzniklo z hebrejského „kolbasar“, což znamenalo veškeré maso na trhu. Výroba jakýchsi klobás a jaternic je připisována starým Římanům, kteří již znali konzervaci masa solí, což byl důležitý předpoklad pro technologii výroby primitivních masných výrobků.

Nutriční význam mléčných výrobků

19.05.2009 | Mléko a mléčné výrobky představují v našich podmínkách již od nepaměti základní potravinu. Mléčné výrobky obsahují lehce stravitelné bílkoviny a tuky a celé spektrum vitaminů s výjimkou vitaminu C. Mléko je důležitým zdrojem dobře vstřebatelného vápníku a dalších minerálních látek.

Jakou rýži vybrat, aby vám chutnala?

28.02.2009 | Obilky rýže poskytují jednu z nejdůležitějších potravin na světě. Poté, co se během jednoho roku vyšplhal kurz rýže na dvojnásobek, přestal stoupat, a příslib dobr ých sklizní víceméně po celém světě dává tušit, že stoupající trend se otočí. Konečně dobrá zpráva na cenovém poli, neboť sáček rýže by měl v nejbližší době zlevnit. Ovšem spotřebitel bude moci tuto změnu zaznamenat až na začátku příštího roku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.